7 Haziran 2009 Pazar

Online Video Düzenleme Hizmetleri

İntemette yeni bir dönem olarak nitelendirilen web 2.0 her geçen gün biraz daha kendini hissettiriyor. Eskiden en küçük bir iş için bile yazılım kurmak gerekirken, şimdi ilk önce o işi web üzerinden yapıp yapamayacağımızı kontrol ediyoruz. Günlük ajandamızı, fotoğraflarımızı, bclgclcnmizi ve hesaplama tablolarımızı bile web üzerinde düzenleyerek kullanabiliyoruz. Peki ya videolar? Bugün bir elektronik mağazasından 500 - 600 YTL fiyatla bulabileceğiniz bir video kamerayla çektiğiniz görüntüleri bilgisayarınıza aktarabiliyorsunuz ve bir yazılım aracılığıyla düzenleyebiliyorsunuz. Bu yazılım Pinnacle Studio veya 800 USD'lik Adobe Prcmiere olabilir. Tüm bunların dışında Ulead Video Studio gibi yazılımları 50 USD gibi fiyatlarla kullanabilirsiniz. Profesyonel olmayan montaj İşlemleri için bir yazılıma Ödeme yapmak istemezseniz, çevrimiçi video hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Cuts
Çevrimiçi düzenleme hizmetlerinde son dönemde adından sıkça söz ettiren Cuts, video düzenleme işini kolayca yapılmasını sağlamayı kendine görev edinmiş. Cuts ile videolannızdaki sıkıcı bölümleri çıkarabilir, üzerine yazılar ekleyebilir ve döngüler oluşturabilirsiniz. Sistem, yaptığınız çalışmayı e-posta ile göndermenize veya bloğunuzda gömülü biçimde yayınlamanıza olanak tanıyor. Youtube, Google Videos veyaMySpace gibi alanlara yüklediğiniz veya başkaları tarafından yüklenen tüm videolan Cuts ile düzenleyebilirsiniz. Hizmetin yapımcılan Cuts'ı daha çok video sitesiyle uyumlu hale getireceklerini belirtiyorlar. Bir efekt oluşturmak için, herhangi bir efekti zaman çizgisi (timcime) üzenne sürüklemeniz yeterli. Zoom özelliği henüz aktif değil, ancak yakında Cuts içerisinde yer alacağı belirtiliyor. Zaman çizgisi üzerindeki işareti hareket ettirdiğinizde ön izleme ekranı anlık olarak hareket etmeyip, sadece bir sonraki sahnenin ilk karesini gösteriyor. Hizmetin diğer bir kötü tarafıysa kendinize ait seslen kullanamıyor oluşunuz. Sadece önceden kaydedilmiş 28 sesi videolarınıza ekleyebiliyorsunuz. Cuts'ın yapımcıları yeni sürümlerde müzik ve ses eklenmesinin gerçekleşeceğini belirtiyor.
Görüntülere yazı eklemekse oldukça kolay. Captions tablosuna giderek buradan bir butonu
zaman çizgisi üzerine sürüklemeniz yeterli. Yazılar en fazla 50 karakter uzunluğunda olabiliyor. Yazı zaman çizgisi üzerindeyken kenarlarından genişleterek veya daraltarak ne kadar zaman ekranda kalacağını belirtebiliyorsunuz. Bir döngü oluşturmak için video görüntülerinin bir web uygulamasıyla analiz edilmesi gerekiyor. Bu da 6 saniyelik bir görüntü için 1.5 dakika zamana mal oluyor. Sunucunun yoğunluğuna göre bu zaman değişiyor. Bu analiz aracı sahne değişiklilerine işaretler bırakıp döngü yapmanızı daha kolay bir hale getiriyor.
Döngü için belirli bir alan seçtiğinizde bir açılır menü aracılığıyla bu sahnenin kaç kere tekrarlanacağını belirtebiliyorsunuz. Bu sayı maksimum beş olabiliyor. Cuts içerisinde geçiş efektleri bulunmuyor. Bir video düzenleme hizmeti için çok büyük bir eksiklik. Yaptığınız çalışmayı kaydetmek istediğinizde bir başlık ve tanımlama bilgilerini giriyorsunuz. Dilerseniz videonuzu My Cuts sayfanıza atarak tüm dünyayla paylaşabiliyorsunuz. My Cuts sayfanızdaki bir videoya tıkladığınızda yaptığınız tüm düzenlemelerle birlikte görüntülenecektir. Bu videonun blog sayfanızda görünmesini sağlayabilir veya e-mail olarak gönderebilirsiniz. Ayrıca videonuzu popüler kılmak için digg, del.icio.us, furl, blinklist ve reddit gibi sosyal yer imleri sitelerine ait düğmelerde bulunuyor. Hoşunuza giden bir YouTube videosunu Cuts içerisinde açıp düzenleyebilirsiniz, ancak videonun alınıp analiz edilmesi epey vakit alacaktır. Cuts içindeki tüm efektlerin sorunsuzca çalıştığını söyleyebiliriz, fakat efektlerin sundukları oldukça sınırlı bir düzeyde kalmış. Cuts'ın geliştiricileri TV şovları ve dizileri gibi uzun süreli videoların düzenlemesiyle ilgili bir çalışma içerisinde olduklarını belirtiyorlar. Ayrıca, televizyon firmalarıyla anlaşarak programların farklı veya sansürsüz olarak düzenlenmiş sürümlerini Cuts kullanıcılarına sunmak için anlaşma yapmak istediklerini de açıklamışlar. Cuts'ın eksiklerinin (limitli efektler, geçiş efektleri yok, analiz süreleri) fazlalığı bu tür projelerin popülerleşmesinde sıkıntı yaratabilir.

1 yorum: