30 Mayıs 2009 Cumartesi

Teknolojiye Dair...

Birçoğumuz teknolojiyi; hareket alanımızı arttırdığı, bize zaman kazandırdığı, kısacası doğru kullanımda bizi özgür bıraktığı için seviyoruz. Sabah yataktan kalkmadan, sadece cep telefonuyla faturaları ödemenin, masamızın başına yetişmek için zorlanmadan acil e-postalarımızı yanıtlayabilmenin, kız arkadaşımıza yoldayken çiçek gönderip, akşam işiteceğimiz olası bir azarın önüne geçebilmenin konforu tartışılmaz.
Teknolojiyi esarede bütünleştirenlerimiz de yok değil. Mayıs ayının ortasında karanlık odasından çıkmadan 18 saat oyun oynayanlarımızın, 27 GB'lık film dosyası insin diye saatlerce monitöre bakanlarımızın, cep telefonundan gözünü ayırmadan karşısındakiyle sohbet etmeye çalışanlarımızın sayısı da oldukça fazla.
Bir de özgür olayım derken, fark etmeden esir olanlar var. Örneğin, uydu TV izleyicileri... Kablo TV'nin kısıtlı kanal sayısına, yayın platformlarının ücretli oluşuna ya da analog yayınların kalitesizliğine isyan edip çatısına çanak anten kuran ve legal ulusal, uluslararası kanalları dijital kalitede ücretsiz izlemek isteyenler. Kullanılan hane sayısı 20 milyona yaklaşan bu kidenin özgürlüğü ise uluslararası anlaşmalarla kısıtlanmış durumda. Hafta sonu F1 yarışlarını izlemeye, elde bira Şampiyonlar Ligi keyfini yaşamaya ya da başka ülkelerin lig maçlarını takip etmeye heves eden uydu anten kullanıcıları, özgürlükçü yayınlarında, bu organizasyonlar şifreleniyor. Kodları çözebilen kitlenin (ki zaten yasal değil) oranı da yüzde 10'dan fazla değil. Telekomünikasyon Kurumu, bu lokal mağduriyeti çözmek için bir şeyler yapabilir belki...
Bahar gelir de bütün kış ofise kapanan Maya çalışanları rahat durur mu... Durmadık tabii. Bu coşkulu mevsimin gelişini tüm ofis, maaile eğlenceli bir organizasyonla kutladık. Ürünleriyle yanımızda olan; Coca Cola, Coca Cola Zero, Cappy, Damla Su, Fanta, Sprite, Schweppes, Sütaş, Penguen Gıda, CP Piliç, Beşler, Tekirdağ Rakı, Leona şarap, Binboa votka, Efes Grubu (Miller, Becks, Fosters, Mariachi, Gusta), Algida dondurma ile Creative ve Nike'a da teşekkür etmeyi unutmayalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder